Škoda Klub Hrvatska
Ljubitelji ŠKODA automobila

Novosti:

• Poštovani članovi, forum i web stranica  idu uskoro u rekonstrukciju te su mogući prekidi u radu sa forumom

Novosti

Poštovani članovi, forum i web stranica  idu uskoro u rekonstrukciju te su mogući prekidi u radu sa forumom

Problem Servo Pumpa Fabia MK1 1.2 HTP BMD 40kW 2004.

Harry · 12728

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Harry

• Član Foruma
u: Travanj 25, 2017, 08:19:15 prijepodne
Poštovane kolege članovi kluba,

Zamolio bih vas za pomoć koja mi je prijeko potrebna. U pitanju je Fabia MK1 1.2 HTP BMD 40kW 2004.
Prilikom parkiranja ( nakon sat vremena vožnje ) automobil se ugasio i nakon kontakta na instrument tabli se upalila žuta lampica volana. Nakon nekoliko bezuspješnih pokušaja paljenja motora, auto se nekako upalio i isti sam uspio uparkirati.
Sutra sam auto prikopčao na dijagnostiku VCDS Lite VAG-COM 409.1 KKL i skenirao 2 modula ( 01-Engine i 09-Central Electric ). Prilikom skeniranja modula 01 nije očitao grešku, dok je prilikom skeniranja modula 09 očitao sljedeću grešku:

01309 - Power Steering Control Module ( J500 )
             49-00 - No Communications

Grešku sam obrisao, nakon čega sam motor startao bez problema i sve je radilo savršeno. Dogovorio se sa majstorom da izvršim reparaciju Servo Pumpe, pošto je najvjerovatnije problematična upravo ona, međutim nakon ponovnog pokušaja startanja motora to više nije bilo moguće uraditi, niti se ova greška ( 01309 ) sa ostalim greškama ( dole ) više ne mogu izbrisati. Nakon ponovnog skeniranja komunikacija sa modulom 01 - Engine više nije moguća, a modul 09-Central Electric očituje sljedeće greške koje više nije moguće izbrisati ( pokušali smo i sa drugom dijagnostikom ) :

01309 - Power Steering Control Module ( J500 )
01314 - Engine Control Module
01321 - Control Module for Airbags
01598 - Drive Battery Voltage
             27-10 - Implausibile Signal - Intermittent

Da rezimiram:
Sve greške ( osim grešaka 01314 i 01309 ) je kroz modul 09 moguće izbrisati, dok 01314 i 01309 ostaju stalno. Zamolio bih Vas da mi javite šta da radim, ukoliko znate i ukoliko je neko od vas imao sličan problem. Dakle auto
vergla, ne može se startati motor, a na instrument tabli je upaljena žuta lampica volana. Dijagnostika ne dozvoljava pristup modulu 01 - Engine ( što ranije nije bio slučaj ) već dozvoljava pristup samo modulu 09 preko kojeg očitane greške više nije moguće izbrisati.
Napomena: Prije dva mjeseca mijenjao sam letvu volana i nakon zamjene nije bilo nikakvih problema, niti je dijagnostika javljala bilo kakvu grešku. Pregledao sam letvu da slučajno negdje ne pušta kao i servo pumpu. Servo tekućina na urednoj razini bez propuštanja.

Unaprijed zahvaljujem svakome od članova na bilo kojoj vrsti pomoći.

Skoda Fabia 1.2 HTP BMD

grga22

• Član kluba
  • Član Foruma
Odgovori #1 u: Travanj 25, 2017, 08:59:28 prijepodne
A jesi se spojio na modul volana? Koja je greška tamo? Čudno da ne da ući u jedinicu motora. E sad, jel to radi VCDS Lite ili nešto drugo, teško mi je reć...

Harry

• Član Foruma
Odgovori #2 u: Travanj 25, 2017, 09:08:21 prijepodne
Majstor je pokušao i sa svojom dijagnostikom i uopće ne dozvoljava pristup modulu volana. Ostalo sve isto kao na VCDS
Da li je moguće da greška 01309 blokira sve ostalo, to ne znam i ptam vas?!  Što se tiče pristupa jedinici motora, odnosno modulu 01 - Engine, ovakav problem još nisam imao, a nije ni majstor, tako da ne znam šta mi je činiti.

Ross-Tech na svojoj stranici u pojašnjenju kodova grešaka za 1309 kaže ovo, pa može li ovo iko od članova objasniti praktično kroz primjer!?

[b]Special Notes
When found in VW Polo (9N), Seat Ibiza (6L), Skoda Fabia (6Y) or similar:
If 01309 is stored in multiple Control Modules and the Steering Aid (#44/J500) does not communicate with the Scan tool, check the Steering Aid Control Module Power Supply. Assuming the Fused Power Supplies (typically 2 fuses are used) are OK, in almost all cases the actual Steering Rack (containing the Control Module) is faulty and needs to be replaced. Be aware that there are different Suppliers for these Parts and make sure to order your Replacement accordingly.
If fuse SB7 is blown check to see if another component on that circuit, such as N79 (Heater element for crankcase breather), is faulty.
[/b][/i]

Skoda Fabia 1.2 HTP BMD

grga22

• Član kluba
  • Član Foruma
Odgovori #3 u: Travanj 25, 2017, 10:35:46 prijepodne
Provjeri osigurače na akumulatoru. Tamo će bit osigurači od serva...

Harry

• Član Foruma
Odgovori #4 u: Travanj 25, 2017, 10:36:57 prijepodne
Provjereno, dva osigurača iznad akumulatora ispravna i zamijenjena. Opet sve isto!
Ištekan džek iz pumpe prema kontrolnom modulu i opet sve isto!

Skoda Fabia 1.2 HTP BMD

grga22

• Član kluba
  • Član Foruma
Odgovori #5 u: Travanj 25, 2017, 10:43:30 prijepodne
Onda je riknula elektronika serva. Mislim da je u kompletu sa pumpom...

Harry

• Član Foruma
Odgovori #6 u: Travanj 25, 2017, 10:52:13 prijepodne
Možete li mi molim vas precizirati šta tačno mislite pod elektronikom serva?
Da li se to odnosi na matičnu ploču koja se nalazi unutar same servo pumpe?
U pitanju je KOYO pumpa VWAG 60Q 423 155AM Koyo HPI.
Da li ću problem riješiti ako pumpu izvadim i istu odnesem majstoru koji je može reparirati ili je opored
pumpe otišlo još nešto drugo i konkretno šta? Unaprijed hvala!

Skoda Fabia 1.2 HTP BMD

grga22

• Član kluba
  • Član Foruma
Odgovori #7 u: Travanj 25, 2017, 10:56:33 prijepodne
Ja ne znam šta on reparira kad reparira pumpu, al rekao bih hidrauliku. Mislim da to neće riješiti problem. Treba druga pumpa sa elektronikom koja radi.

Harry

• Član Foruma
Odgovori #8 u: Travanj 25, 2017, 11:01:52 prijepodne
Reparira elektroniku pumpe, odnosno elektroničke dijelove koji se nalaze na matičnoj ploči u metalnom kućištu ispod same posude pumpe. Ukoliko pod tim podrazumijevate "elektroniku serva", onda se to može riješiti za cca 100EUR sa godinom pisane garancije. U protivnom polovnu servo pumpu mogu naći za cca 200EUR i skoro bez garancije. Pošto su u pitanju veliki novci, moram biti siguran šta je zapravo problem, pa vas molim za pomoć.

Skoda Fabia 1.2 HTP BMD

grga22

• Član kluba
  • Član Foruma
Odgovori #9 u: Travanj 25, 2017, 11:05:56 prijepodne
Ako reparira elektroniku pumpe, onda je vjerojatno to to.

Harry

• Član Foruma
Odgovori #10 u: Travanj 25, 2017, 12:00:28 poslijepodne
Brine me trajni 01314 i to što ne mogu pristupiti 01-Engine, pa se bojim da nije riknula elektronika motora, mada se kod verglanja pogase sve lamice osim lampice servo volana i jedino ona ostane upaljena.

Skoda Fabia 1.2 HTP BMD

grga22

• Član kluba
  • Član Foruma
Odgovori #11 u: Travanj 25, 2017, 01:40:06 poslijepodne
Jesu svi osigurači provjereni?

Harry

• Član Foruma
Odgovori #12 u: Travanj 25, 2017, 01:56:12 poslijepodne
Dva osigurača iznad akumulatora provjereni, ispravni i za svaki slučaj zamijenjeni.
Ostale osigurače koji se nalaze sa strane provjeravam danas poslije posla, mada na shemi ne postoji nijedan koji se
odnosi na ovo o čemu pišem. Provjeriću svaki ponaosob i javiti vam da li su svi ispravni. Zahvaljujem na podršci i uputama!

Skoda Fabia 1.2 HTP BMD

grga22

• Član kluba
  • Član Foruma
Odgovori #13 u: Travanj 25, 2017, 02:07:59 poslijepodne
Kako ne? Ima bar 2, realnije 4, osigurača koji su napajanje za ECU motora i pregaranje jednog može prouzročit problem koji imaš. (No communication)

Harry

• Član Foruma
Odgovori #14 u: Travanj 25, 2017, 02:10:23 poslijepodne
Danas provjeravam i javljam sve detaljno.

Skoda Fabia 1.2 HTP BMD