Škoda Klub Hrvatska
Ljubitelji ŠKODA automobila

Novosti:

• Poštovani članovi, forum i web stranica  idu uskoro u rekonstrukciju te su mogući prekidi u radu sa forumom

Novosti

Poštovani članovi, forum i web stranica  idu uskoro u rekonstrukciju te su mogući prekidi u radu sa forumom

Problem Servo Pumpa Fabia MK1 1.2 HTP BMD 40kW 2004.

Harry · 12711

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

BUNCEK TDI

• Član Foruma
Odgovori #15 u: Travanj 25, 2017, 05:06:52 poslijepodne
Odkopcaj sva tri stekera sa pumpe da izzgubi svo napajanje i vrati nazat i bude radilo neki od kontakta ti je labav u stekerima

Harry

• Član Foruma
Odgovori #16 u: Travanj 25, 2017, 10:26:27 poslijepodne
Osigurači ispitani detaljno ( elektronski i vizuelno ) i svi ispravni.
Nakon što je automobil bio odspojen od napajanja preko deset sati, vršim spajanje i pokušavam startati motor.
Na instrument tabli dodatni problem. Gubi se i EPC lampica koja se inače standardno javlja prilikom starta motora i gasi nakon paljenja. Odustajem od pokušaja startanja motora, odspajam automobil od napajanja i od tri džeka vadim lijevi i desni ( srednji nisam mogao jer sam iste ištekao kroz resetku prednjeg branika bez podizanja automobila ). Nakon toga pokušavam ponovo startati motor, te nakon kontakta čujem pumpu benzina i start motora uspješan. Povezujem automobil na VCDS i uspostavljam komunikaciju sa 01-Engine, te nakon toga i sa modulom 09-Central Electric na kojem očitujem i brišem sve greške osim greške 01309. Džekove nisam vraćao nazad jer se bojim da se ponvo nešto ne iskomplikuje. Za par dana imam dogovorenu reparaciju, pa ukoliko ista bude uspješna ( ako matična ploča servo pumpe nije upila previše kondenza/vode ), javim vam šta sam uradio. U suprotnom moram izdvojiti cca 200EUR za polovnu servo pumpu bez garancije, što je po pitanju cijene apsurd, ali nebitno... Javim sve detalje vezane za ono što sam uradio. Svim kolegama članovima kluba zahvaljujem na pruženim informacijama i pomoći

Skoda Fabia 1.2 HTP BMD

BUNCEK TDI

• Član Foruma
Odgovori #17 u: Travanj 26, 2017, 07:00:57 prijepodne
Pvc oko kotaca i 3x8mm vijci spustis pumpu nize i odkopcas... Moras sva tri odpojit i pobrisat ces greske

Harry

• Član Foruma
Odgovori #18 u: Travanj 28, 2017, 09:18:47 prijepodne
Provjeren mehanički dio sklopa servo pumpe: Ispravan
Provjeren elektronički dio sklopa servo pumpe: Vizuelnim pregledom nakon otvaranja kućišta ustanovnjeno da je dio elektroničkog sklopa oksidirao, što je zamijenjeno. Nakon zamjene, provjerena ispravnost kompletne servo pumpe prije ponovnog montiranja na automobil. Imao sam sreće da u kućištu nije bilo dosta kondenza/vode i da čitav sklop nije oksidirao.

Razlog kvara: Kondenz.
Razlog stvaranja kondenza: Kućište elektroničkog sklopa nema klasičnu gumenu britvu već ultra tanak, proiziran silikonski sloj koji vremenom izgubi svojstvo tako da dozvoljava prolaz zraka unutar elektroničkog sklopa. Dodatni problem su šarafi koji fiksiraju spremnik tekućine servo pumpe i koji  ujedno drže i samo kućište elektronike, tako da se vremenom olabave ( plastika spremnika i aluminij kućišta imaju različita temperaturna svojstva - toplo/hladno - spoj plastike i metala šarafima je očajno rješenje ... ) i dovode kako do propuštanja servo tekućine tako i do propuštanja zraka unutar elektroničkog sklopa što i u jednom i u drugom slučaju uzrokuje defekt servo pumpe.
Rješenje: Silikoniziranje ( temperaturni silikon ) sastava aluminijskog kućišta unutar koga se nalazi elektroničke komponente, silikoniziranje dna utora za džekove i lakiranje elektroničkih komponenti elektroničkim lakom koji štiti od vlage i kondenza.
Komentar: Ova izvedba servo pumpe kao da je napravljena da se namjerno pokvari. Svaka komponenta ima nedostatak koji je u startu očigledan. Postavljena je na mjestu koje je direktno izloženo vjetru/vodi prilikom vožnje, a džekovi se prvi nalaze na udaru...

Primjedba majstora: Letva volana koju sam ugradio prije par mjeseci je u sebi imala crvenu servo tekućinu koja se pomiješala sa zelenom koju je majstor nadosuo u spremnik nakon montaže letve volana. Izbacio je kompletnu staru tekućinu iz letve ( navodno nije dobra za mehanički sklop servo pumpe i letve volana ) i u sistem ubacio zelenu servo tekućinu SWAG 99 90 616I.

U glavnom servo pupma reparirana sa pisanim jamstvom od 1 godine. Za sada sve savršeno radi, VCDS ne pokazuje nikakvu grešku. Komunikacija sa svim modulima uspostavljena.

Do sljedećeg kvara zahvaljujem kolegama članovima kluba na podršci, saradnji i pruženim uputama :)

Skoda Fabia 1.2 HTP BMD

kresimir

• Predsjednik kluba
  • Član Foruma
  • Škoda Rapid Spaceback Monte Carlo
Odgovori #19 u: Travanj 28, 2017, 09:34:10 prijepodne
Drago nam je da ti je pomoglo :)

Harry

• Član Foruma
Odgovori #20 u: Travanj 28, 2017, 09:37:27 prijepodne
Opisao sam sve detaljno kako bih pomogao svima koji budu imali ovakav problem, a za one koji ga ne budu imali, ovo im može poslužiti preventivno ;)

Skoda Fabia 1.2 HTP BMD

Maverick

• Član Foruma
Odgovori #21 u: Travanj 28, 2017, 04:19:19 poslijepodne
bookmarkirao sam temu. hvala na detaljnom opisu

kresimir

• Predsjednik kluba
  • Član Foruma
  • Škoda Rapid Spaceback Monte Carlo
Odgovori #22 u: Travanj 28, 2017, 05:12:27 poslijepodne
Svaka čast ide sticky