Poštovane kolege članovi kluba,
Zamolio bih vas za pomoć koja mi je prijeko potrebna. U pitanju je Fabia MK1 1.2 HTP BMD 40kW 2004.
Prilikom parkiranja ( nakon sat vremena vožnje ) automobil se ugasio i nakon kontakta na instrument tabli se upalila žuta lampica volana. Nakon nekoliko bezuspješnih pokušaja paljenja motora, auto se nekako upalio i isti sam uspio uparkirati.
Sutra sam auto prikopčao na dijagnostiku VCDS Lite VAG-COM 409.1 KKL i skenirao 2 modula ( 01-Engine i 09-Central Electric ). Prilikom skeniranja modula 01 nije očitao grešku, dok je prilikom skeniranja modula 09 očitao sljedeću grešku:
01309 - Power Steering Control Module ( J500 )
49-00 - No Communications
Grešku sam obrisao, nakon čega sam motor startao bez problema i sve je radilo savršeno. Dogovorio se sa majstorom da izvršim reparaciju Servo Pumpe, pošto je najvjerovatnije problematična upravo ona, međutim nakon ponovnog pokušaja startanja motora to više nije bilo moguće uraditi, niti se ova greška ( 01309 ) sa ostalim greškama ( dole ) više ne mogu izbrisati. Nakon ponovnog skeniranja komunikacija sa modulom 01 - Engine više nije moguća, a modul 09-Central Electric očituje sljedeće greške koje više nije moguće izbrisati ( pokušali smo i sa drugom dijagnostikom ) :
01309 - Power Steering Control Module ( J500 )
01314 - Engine Control Module
01321 - Control Module for Airbags
01598 - Drive Battery Voltage
27-10 - Implausibile Signal - Intermittent
Da rezimiram:
Sve greške ( osim grešaka 01314 i 01309 ) je kroz modul 09 moguće izbrisati, dok 01314 i 01309 ostaju stalno. Zamolio bih Vas da mi javite šta da radim, ukoliko znate i ukoliko je neko od vas imao sličan problem. Dakle auto
vergla, ne može se startati motor, a na instrument tabli je upaljena žuta lampica volana. Dijagnostika ne dozvoljava pristup modulu 01 - Engine ( što ranije nije bio slučaj ) već dozvoljava pristup samo modulu 09 preko kojeg očitane greške više nije moguće izbrisati.
Napomena: Prije dva mjeseca mijenjao sam letvu volana i nakon zamjene nije bilo nikakvih problema, niti je dijagnostika javljala bilo kakvu grešku. Pregledao sam letvu da slučajno negdje ne pušta kao i servo pumpu. Servo tekućina na urednoj razini bez propuštanja.
Unaprijed zahvaljujem svakome od članova na bilo kojoj vrsti pomoći.