Pozdrav,
kao što sam napisao u predstavljanju vlasnik sam Octavije 2, 1z, 1.9 tdi, sedan verzija, 2007 godiste. Auto imam vec preko 5 godina (kupljen polovan) i stvarno su odlicne Škode. Ipak, naravno da ima nekih "mušica" koje sam redom otklanjao na svom autu jer dosta vodim brige o održavanju. Redovno održavanje je u ovlaštenom servisu, a neke sitne stvari je lako napraviti samostalno, i uz dosta manje novaca. Kada sam rješavao ove sitnice, pregledavao sam dosta foruma, a za neke stvari i nisam pronašao rješenje na netu, pa eto, neke stvari cu mozda ponoviti, a neke mozda pomognu nekome. Napominjem da sam uspjesno rjesio sve probleme na svom autu, te ne odgovaram za eventualne neuspjele pokušaje

1. Zvuk šištanja vjetra iz predjela zadnjih vrata
Octavia 2 je u nekim verzijama imala problema gumenim brtvama malog trokutastog prozorčića na zadnjim vratima. Istu grešku navodno ima i Audi A5. Navodno se to rješavalo u jamstvu, ali kako sam auto kupio koji je vec imao više od 4 godine rješenje je izvaditi zadnje prozorčiće te ih ponovno montirati na nacin da se uz brtve popuni ljepilom za vjetrobrane ili nekim kitom (silikon nije dobro rješenje jer zbog kiselosti navodno može oštetiti boju).
2. Spužva na poklopcu motora se raspada
Vjerujem da se ovo događa svima, spužva ispod plasticnog pokrova motora (onaj na kojemu pise TDI

) se od starosti pocne mrviti i raspadati padajuci po motoru. Ne zelim ulaziti u raspravu o tome koliko je ta spužva zapravo potrebna, pametni ljudi u VW su ju tamo iz nekog razloga stavili (buka, brže zagrijavanje zimi?), a kako auto želim zadržati u dobrom stanju, odlucio sam ju zamjeniti. Plasticni pokrov potrebno je skinuti, napraviti predložak od papira (ako je spuzva potpuno raspadnuta). Za zamjenu sam koristio Armaflex 6mm - samoljepljivu izolaciju za cijevi grijanja i hlađenja. Može se nabaviti u trgovinama grijanja/hlađenja/vodovodnih instalacija. Provjereno je negoriv, tj samogasiv te vjerujem da ima slicna svojstva prvobitnoj spužvi. Nakon dvije godine još je kao nov i nije pokazao znakove raspadanja.
3. Ne rade svjetla u prtljažniku
Svjetla u prtljažniku ne rade, kao ni indikacija otvorenih vrata na instrument ploci. Octavia u vratima prtljažnika ima bravu u kojoj se nalazi mikroprekidac koji ima dva položaja - jedan je za svjetla a drugi za indikaciju otvorenosti i centralne brave. Nakon skidanja brave, uočio sam da je jedan jedini konektor koji je spojen na bravu potpuno istrunuo (zelena boja). Muški konektor je naravno na bravi, i nožice su potpuno nestale. No, nije sve izgubljeno i bravu netreba mjenjati. Kliještima oprezno treba odstranici plastiku oko ostataka nožica jer su unutar plastike ostale sasvim zdrave nožice. Kada se otkriju zdravi dijelovi metala kontakata, potrebno je odstraniti koroziju, zalemiti nove žice i staviti neki konektor (prema vlastitom izboru) na te nove žice i na žicu od centralne brave koja se spaja na to te sve dobro izolirati (zaliti u plastiku, termobužiri i slicno).
4. DMF - dvomaseni zamašnjak
Kada je poceo pokazivati prve znakove otkaza na 150 000 zamijenjen je Valeo 4P setom (jednomaseni set) i od tada nema problema (sada ima 192 000).
5. Pepeljara se nemoze zatvoriti
U mojem slucaju pepeljara je bila stalno otvorena, nije se mogla zatvoriti. Rjesenje je skinuti navlaku oko mjenjaca, ispod su 2 torx vijka koja se odserafi i pepeljara izlazi van (mozda se mora skinuti i sredisnja plastika oko radija). Sa strane pepeljare je jedna vodilica i trebao bi biti jedan mali klin koji je vjerojatno slomio. Rjesenje je izbusiti rupicu na mjesu gdje je stajao taj klin koji klizi po vodilici, te umetnuti nesto umjesto njega. Ja sam umjesto njega zalijepio komad svrdla kojim sam i busio rupicu (naravno kontra strana svrdla, ona glatka) buduci da je svrdlo ionako bilo za baciti, malo podmazao i radi savrseno.
Ukratko to je to, ostalo je više manje redovno održavanje. Ako se sjetim još necega napisat cu pa mozda nekome pomogne.