Škoda Klub Hrvatska
Ljubitelji ŠKODA automobila

Novosti:

Novosti

POŠTOVANI NOVI ČLANOVI, PRIJE SUDJELOVANJA U RASPRAVAMA MORATE OBAVITI PREDSTAVLJANJE U SEKCIJI NOVI ČLANOVI. HVALA !

Par problema i rjesenja na O2

mika · 23390

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

mika

• Član Foruma
u: Lipanj 24, 2016, 01:11:27 poslijepodne
Pozdrav,

kao što sam napisao u predstavljanju vlasnik sam Octavije 2, 1z, 1.9 tdi, sedan verzija, 2007 godiste. Auto imam vec preko 5 godina (kupljen polovan) i stvarno su odlicne Škode. Ipak, naravno da ima nekih "mušica" koje sam redom otklanjao na svom autu jer dosta vodim brige o održavanju. Redovno održavanje je u ovlaštenom servisu, a neke sitne stvari je lako napraviti samostalno, i uz dosta manje novaca. Kada sam rješavao ove sitnice, pregledavao sam dosta foruma, a za neke stvari i nisam pronašao rješenje na netu, pa eto, neke stvari cu mozda ponoviti, a neke mozda pomognu nekome. Napominjem da sam uspjesno rjesio sve probleme na svom autu, te ne odgovaram za eventualne neuspjele pokušaje :P

1. Zvuk šištanja vjetra iz predjela zadnjih vrata

Octavia 2 je u nekim verzijama imala problema gumenim brtvama malog trokutastog prozorčića na zadnjim vratima. Istu grešku navodno ima i Audi A5. Navodno se to rješavalo u jamstvu, ali kako sam auto kupio koji je vec imao više od 4 godine rješenje je izvaditi zadnje prozorčiće te ih ponovno montirati na nacin da se uz brtve popuni ljepilom za vjetrobrane ili nekim kitom (silikon nije dobro rješenje jer zbog kiselosti navodno može oštetiti boju).

2. Spužva na poklopcu motora se raspada

Vjerujem da se ovo događa svima, spužva ispod plasticnog pokrova motora (onaj na kojemu pise TDI :) ) se od starosti pocne mrviti i raspadati padajuci po motoru. Ne zelim ulaziti u raspravu o tome koliko je ta spužva zapravo potrebna, pametni ljudi u VW su ju tamo iz nekog razloga stavili (buka, brže zagrijavanje zimi?), a kako auto želim zadržati u dobrom stanju, odlucio sam ju zamjeniti. Plasticni pokrov potrebno je skinuti, napraviti predložak od papira (ako je spuzva potpuno raspadnuta). Za zamjenu sam koristio Armaflex 6mm - samoljepljivu izolaciju za cijevi grijanja i hlađenja. Može se nabaviti u trgovinama grijanja/hlađenja/vodovodnih instalacija. Provjereno je negoriv, tj samogasiv te vjerujem da ima slicna svojstva prvobitnoj spužvi. Nakon dvije godine još je kao nov i nije pokazao znakove raspadanja.

3. Ne rade svjetla u prtljažniku

Svjetla u prtljažniku ne rade, kao ni indikacija otvorenih vrata na instrument ploci. Octavia u vratima prtljažnika ima bravu u kojoj se nalazi mikroprekidac koji ima dva položaja - jedan je za svjetla a drugi za indikaciju otvorenosti i centralne brave. Nakon skidanja brave, uočio sam da je jedan jedini konektor koji je spojen na bravu potpuno istrunuo (zelena boja). Muški konektor je naravno na bravi, i nožice su potpuno nestale. No, nije sve izgubljeno i bravu netreba mjenjati. Kliještima oprezno treba odstranici plastiku oko ostataka nožica jer su unutar plastike ostale sasvim zdrave nožice. Kada se otkriju zdravi dijelovi metala kontakata, potrebno je odstraniti koroziju, zalemiti nove žice i staviti neki konektor (prema vlastitom izboru) na te nove žice i na žicu od centralne brave koja se spaja na to te sve dobro izolirati (zaliti u plastiku, termobužiri i slicno). 

4. DMF - dvomaseni zamašnjak

Kada je poceo pokazivati prve znakove otkaza na 150 000 zamijenjen je Valeo 4P setom (jednomaseni set)  i od tada nema problema (sada ima 192 000).

5. Pepeljara se nemoze zatvoriti

U mojem slucaju pepeljara je bila stalno otvorena, nije se mogla zatvoriti. Rjesenje je skinuti navlaku oko mjenjaca, ispod su 2 torx vijka koja se odserafi i pepeljara izlazi van (mozda se mora skinuti i sredisnja plastika oko radija). Sa strane pepeljare je jedna vodilica i trebao bi biti jedan mali klin koji je vjerojatno slomio. Rjesenje je izbusiti rupicu na mjesu gdje je stajao taj klin koji klizi po vodilici, te umetnuti nesto umjesto njega. Ja sam umjesto njega zalijepio komad svrdla kojim sam i busio rupicu (naravno kontra strana svrdla, ona glatka) buduci da je svrdlo ionako bilo za baciti, malo podmazao i radi savrseno.

Ukratko to je to, ostalo je više manje redovno održavanje. Ako se sjetim još necega napisat cu pa mozda nekome pomogne.
« Zadnja izmjena: Lipanj 24, 2016, 03:30:48 poslijepodne od mika »

kresimir

• Predsjednik kluba
  • Član Foruma
  • Škoda Rapid Spaceback Monte Carlo
Odgovori #1 u: Lipanj 24, 2016, 01:29:31 poslijepodne
Kolega odlična tema , evo sticky

mika

• Član Foruma
Odgovori #2 u: Lipanj 24, 2016, 02:01:23 poslijepodne
Hvala,

naravno ako netko ima slicno rjesenje za neki problem neka se nadoveže. Evo i par slika za problem 2 i 3, nije dovrsen posao na tim slikama, ali najbitniji dio se vidi (pogotovo u slucaju brave). Evo sjetio sam se jos i popravka pepeljare i dodao.

http://postimg.org/gallery/39bupe51e/
« Zadnja izmjena: Lipanj 24, 2016, 03:32:47 poslijepodne od mika »

hakkler

• Administrator
  • Član Foruma
Odgovori #3 u: Lipanj 24, 2016, 09:15:48 poslijepodne
Bravo za temu i rješenja sam svoj majstor.

Btw. bez spužve sam več 20kkm

...the resistance is futile

RS Coupe

• Član Izvršnog Odbora
  • Član Foruma
Odgovori #4 u: Lipanj 25, 2016, 02:35:15 poslijepodne
Odlična tema.

Jel imaš problem sa cviljenjem podizača stakla?

mika

• Član Foruma
Odgovori #5 u: Lipanj 25, 2016, 03:56:48 poslijepodne
Da, jako cvili kad je vruce. Kad je hladnije vrijeme nema cviljenja. Vrata nisam htio raskapati zbog toga, neko privremeno rjesenje koje sam koristio je potpuno spustiti staklo i po gumenim vodilicama tj brtvama (vertikalnim) oko stakla dobro naspricati silikonskog spreja. Nisam bas najsretniji s tim rjesenjem jer nevidim gdje spricam u vrata, pokusavam sve da sklizne po vodilici jer mislim da ta guma i plastika skripe. Ugl, sprej problem rjesi za to ljeto ili barem par mjeseci, a ako netko ima bolji nacin bio bih zahvalan.

RS Coupe

• Član Izvršnog Odbora
  • Član Foruma
Odgovori #6 u: Lipanj 25, 2016, 04:46:18 poslijepodne
Da cvili samo kad je vani toplo.
Ja sam probao špricati s silikonskim sprejem ali nije baš pomoglo.
Koliko sam čitao treba rastaviti vrata i podmazati vodilice tj neke kotačiće.

mika

• Član Foruma
Odgovori #7 u: Lipanj 25, 2016, 05:43:40 poslijepodne
To je sigurno pravo rjesenje, ali nekako nemam volju zbog toga raskopavati vrata, jer sto manje diranja u te plastike to bolje. Ove godine nisam jos spricao, a pocelo je skripati, pocetkom tjedna cu probati pa javim jel uspjelo. Inace ista stvar na golfu 5, na njemu mi je slabiji efekt od spreja, i dalje skripi ali manje. Meni trenutno lijevo staklo skripi a desno ne.

RS Coupe

• Član Izvršnog Odbora
  • Član Foruma
Odgovori #8 u: Lipanj 26, 2016, 10:06:04 poslijepodne
Da i meni samo vozačeva strana. Pretpostavka zato što se češće otvara i zatvara.

mika

• Član Foruma
Odgovori #9 u: Lipanj 27, 2016, 11:08:42 prijepodne
Probao sam podmazati, malo je bolje ali jos cvili. Mislim da bi jedino otvaranje vrata pomoglo, ali nevolim raskapati plastike ako bas ne moram :/

Facelift

• Član Foruma
Odgovori #10 u: Rujan 02, 2016, 06:21:36 poslijepodne
Otvaranje vrata ne pomaže....
Bio u servisu, rastavili vrata špricali sa s.sprejem i ništa. Dijagnoza je. RAZVUČENA SAJLA pa cvili,tak mi rekli.

mika

• Član Foruma
Odgovori #11 u: Studeni 01, 2016, 12:13:06 prijepodne
Hvala, znaci neka se ne zamaram s otvaranjem vrata...moguce je da je do sajle sto bi objasnilo i zasto se događa samo kada je vruce-sajla se dodatno razvuce...

RS Coupe

• Član Izvršnog Odbora
  • Član Foruma
Odgovori #12 u: Studeni 12, 2016, 01:54:05 poslijepodne
Čisto sumljam da se sajla može toliko razvući(kad je vruće) pa da cvili.
Po ljeti kad pada kiša ne cvili,po meni nešto stvara otpor pa zato cvili.

Znači cviljenje je samo po toplom vremenu(čitaj vruće) i kad je suho.

Facelift

• Član Foruma
Odgovori #13 u: Prosinac 01, 2016, 11:22:38 prijepodne
Upravo tako meni je prestalo odkad je zahladilo

Mika MM

• Član Foruma
Odgovori #14 u: Prosinac 01, 2016, 04:44:34 poslijepodne
I meni skripi na mojoj O2.. Bas odvratno cvili i veoma me zivcira to.. Nisam misljenja da se radi o sajli,vec prije da je ova poprecna guma sto je s vanjske strane,kod pocetka stakla(ne znam joj tocan naziv,pa impro)od godina i vrem.uvjetna otvrdne pa kad se to sve ugrije na suncu,staklo cvili dok se spusta i prolazi uz nju.. Ja mislim da je to..raspitao sam se u ovlastenom za nove te gume,nezz sad tocno ima ta vanjska i nesto ide s unutarnje strane,ugl,cijena nije prestrasna,ova vanjska oko 100 i nesto,a ovo iznutra je nesto skuplje..planiram to rijesit na godinu,jer me tocno sram otvorit prozor negdje,cvili ko macka u veljaci.. Dakako ja samo predpostavljam da je to,al stvarno,meni logike samo ima da je neka guma u pitanju,sudeci po zvuku i dogadja se samo na vrucini..

Škoda.. za mene,to je To 😁