Škoda Klub Hrvatska
Ljubitelji ŠKODA automobila

Novosti:

Problem sa zadnjim lijevim farom

sveto · 8442

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

sveto

• Član Foruma
u: Studeni 29, 2021, 09:46:07 poslijepodne
Pozdrav,

Auto je Octavia 3 Combi
Godina - 2016, model 2017 (prefacelift)

Imam problem sa zadnjim lijevim farom. Farovi su obični, ne led.
Dakle, radi se o tome da se jedna žarulja ne upali kada se upale svjetla. Žarulja koja se ne pali se nalazi na dnu fara dok se ostale tri upale jer far ima 4 žarulje u sebi, jedna gore, dve bočno i jedna dolje (slika). Žarulja koja je na donjem dijelu fara je ujedno i maglenka. Kada upalim maglenku, ista ta žarulja koja ne radi dok rade svjetla se upali normalno kao maglenka.
Konektor (grlo) na faru ima tri žice, žarulja na sebi ima 2 pina, konkretno to je P21W žarulja koja ima jednu nit.

Kolega i ja smo provjeravali osigurače i struju, tj. dobiva li far struju i ispada da jedan pin osam ne dobiva, ne znam o kojem pinu se radi ali mislim da je žica crno/bijela. Probali smo zamjeniti žarulju sa gornjom jer je na istom mjestu gore isti tip žarulje, ali ništa.

Ima li netko ideju što bi moglo uzrokovati ne paljenje žarulje kada svjetla rade a da se uredno upali kada se uključi maglenka?

EDIT: tipfeleri..
« Zadnja izmjena: Studeni 29, 2021, 09:52:02 poslijepodne od sveto »

hakkler

• Administrator
  • Član Foruma
Odgovori #1 u: Studeni 29, 2021, 10:16:00 poslijepodne
Vlaga..iili manjak mase. Imam manevar sa zadnjom donjom desnom pozicijom..imam ih samo dvije u faru. Obično se dogodi u ovim hladnim i vlažnim vremenima i kada ga ošinem miniwashem..možda preblizu. Isto skidao..mijenjao žarulju. Nema pomaka. Sva instalacija izgleda ok ..kučište ok..jedino ako je u tom pin djeku manevar. To ne mogu dokučit.

Riješenje je klasično kod mene..pljusnut po lampi da proradi..onako punim dlanom

Ugasit auto da se poništi greška na tabli..i gledat da ne pogodim neku grabu na cesti koja opet aktivira prekid rada žarulje i paljenje greške na tabli.
Kada prođe par dana onda je opet..ok. Ne gasi se.

Kod tebe mi je malo čudno..jer ta koja i glumi maglenku i obično ima TRI niti tj 21/5w ne možeš ju zamjenit sa "gornjom" koja ima samo dvije i očekivat da radi.

I po ovome kolko sam skužio..imaš 21w maglenku na toj poziciji žarulje koja radi kad uključiš..dok na istom mjestu žarulja ne daje/svijetli sa svojih 5w pozicije?

Po meni je do žarulje..tj ta treća nit koja daje 5w za pozicije je u prekidu.

Probaj uzeti novu. Slično sam imao manevar na O1.

Edit: jesi probao uzet iz drugog fara tu "donju" žarulju ? Jel su maglenke iza "duple" ili samo lijeva?
« Zadnja izmjena: Studeni 29, 2021, 10:19:40 poslijepodne od hakkler »

...the resistance is futile

sveto

• Član Foruma
Odgovori #2 u: Studeni 29, 2021, 10:21:42 poslijepodne
I meni je čudno što je takva žarulja na tom mjestu ali evo ovo je iz Škodinog maunala - slika u prilogu.

Na slici se vidi da dolaze tri žice a ta žarulja ima dva pina samo.

EDIT: maglenka je samo ljeva, a obzirom da su iste žarulje gore i dalje probao sam ih zamjeniti i nije do žarulje.
« Zadnja izmjena: Studeni 29, 2021, 10:25:33 poslijepodne od sveto »

sveto

• Član Foruma
Odgovori #3 u: Prosinac 07, 2021, 08:51:16 poslijepodne
Evo samo da javim da sam uspio riješiti problem sa zadnjim farom. Preko OBDELEVEN-a sam aktivirao nekaj kaj je ugasilo navedenu žarulju dok bi trebala raditi kao zadnje svjetlo (glupo ali eto).

Uglavnom, sve radi sad.

EDIT: sad sam naravno to deaktivirao pa sve radi kako treba jel...

Frank78

• Član kluba
  • Član Foruma
Odgovori #4 u: Prosinac 07, 2021, 08:56:27 poslijepodne
Glavno da si skužio do čega jest.

Škoda Octavia L&K 1.8tsi DSG

hakkler

• Administrator
  • Član Foruma
Odgovori #5 u: Prosinac 07, 2021, 10:15:47 poslijepodne
Evo samo da javim da sam uspio riješiti problem sa zadnjim farom. Preko OBDELEVEN-a sam aktivirao nekaj kaj je ugasilo navedenu žarulju dok bi trebala raditi kao zadnje svjetlo (glupo ali eto).

Uglavnom, sve radi sad.

EDIT: sad sam naravno to deaktivirao pa sve radi kako treba jel...
Ti "alati" znaju stvorit probleme kad se zaigraš bez znanja..ili ne pratiš protokol.

Krešimir je meni aktivirao corner light iako bordnetz to ne podržava pa sam se par dana borio sa led rasvjetom na tablicama jer mi je javljao grešku pregorene žarulje..čim skrenem sa volanom (to sam naknadno skužio da nema veze sa ledicima koje su i prije radile bez greške)

...the resistance is futile

sveto

• Član Foruma
Odgovori #6 u: Prosinac 08, 2021, 08:42:33 prijepodne
Ti "alati" znaju stvorit probleme kad se zaigraš bez znanja..ili ne pratiš protokol.

Krešimir je meni aktivirao corner light iako bordnetz to ne podržava pa sam se par dana borio sa led rasvjetom na tablicama jer mi je javljao grešku pregorene žarulje..čim skrenem sa volanom (to sam naknadno skužio da nema veze sa ledicima koje su i prije radile bez greške)

Nisam palio nešto što auto ne podržava niti sam radio long coding, isključivo, paljenje/gašenje opcija koje su bile dostupne na autu. U aplikaciji se to zove "Apps"
Znam da se može stvorit problem sa long codingom ako se ne zna šta se radi.

Konkretno uključio sam da mi se pale prednje maglenke kada blendam dugim svjetlima (Fogs with Flash-To-Pass). I u opcijama je bilo ponuđeno koje maglenke želim da mi se upale kada povučem ručicu za duga svjetla prema sebi - znači blendanje. Odabrao sam naravno prednje. Auto je odlučio isljučiti zadnju lampu koja je ujedno i maglenka, dok ona radi kao obično svjetlo. Interesantno je bilo kada bi uključio zadnju maglenku, lampa je radila u redno ali kao svjetlo ne.

Mislim da čak ima opcija da upali prednju i zadnju maglenku kada se blenda (ali ne želim da mi pali zadnju maglenku blendanjem) pa bi to možda i radilo.

Uglavnom, vratio sam na original i ostavio za sada tako.