Pozdrav svima,
za početak informacije o autu; Škoda Octavia combi, 1.6 TDI, treća generacija, 2013 god., multimedija - navigacija amundsen.
Unaprijed se ispričavam na dužem postu, ali radi se vrlo specifičnom/čudnom problemu.
Naime, problem se počinje javljati kada dođe hladnije i vlažnije vrijeme. Tada se počne događati da ekran multimedije "poludi". Sam počne mijenjati stanice na radij, prebacivati s jednog dijela ekrana na drugi, brisati logo radio stanica, zvati nasumično brojeve iz imenika... Zapravo ponaša se kao da netko dodiruje ekran. Specifično je to da uz kišu ili snijeg temperatura mora biti niska odnosno, problem se počinje javljati krajem 10. mj i traje do sredine 04. mj. i to samo ako kontinuirano, nekoliko dana pada kiša/snijeg ili ako je npr. po noći obilno padala kiša/snijeg. Kada nema kiše/snijega ništa od navedenog se ne događa. Izuzetak je jako hladno vrijeme i visoka vlaga (npr. kad se stakla zamrznu pa nakon nekoliko minuta rada auta, kad se odmrzne problem počinje).
U početku to "divljanje" ekrana traje nekoliko minuta i za to vrijeme ekran ili neće ili vrlo teško prihvaća bilo kakvu naredbu s moje strane (znači ako sam stisnem neku ikonu ne želi prihvatiti npr. prekinuti poziv, promijeniti na drugu radio stanicu...). Tipke s lijeve i desne strane (radio, media, navi...) uglavnom reagiraju.
Što je vrijeme lošije, hladnije i s više oborina to je situacija gora odnosno duže traje. Pa tako s inicijalnih nekoliko minuta, to mahnito ponašanje zaslona traje i po pola sata, a finalna faza je da se ekran potpuno zamrzne. To mi se dogodilo svega nekoliko puta i tada je rješenje stati, ugasiti auto, izvaditi ključ i kada ponovno pokrenem auto ekran uglavnom proradi. Kažem uglavnom jer mi se znalo dogoditi da niti to nije pomoglo te da bi se situacija normalizirala tek nakon nekoliko sati ili idući dan. Najgori primjer je bio kada su se i tipke s lijeve i desne strane smrznule odnosno nije bilo reakcije na bilo što što sam pritisnuo (ne želi prebaciti s radija na npr. navigaciju).
Za vrijeme trajanja problema sve drugo normalno radi, zvuk se emitira, ako je poziv u pitanju; čujem sugovornika i on mene... vozim normalno, tipke na volanu rade (znači mogu davati komande na board computer).
Opisano se događa već dvije godine (zadnje dvije zime), a jučer se dogodilo prvi puta od prošle zime.
Na autu je prije nekoliko godina otišao procesor multimedije te sam ga zamijenio. Tada je u mom vlasništvu bio svega nekoliko mjeseci, kupio sam ga u 03. mj. 2018, a procesor multimedije je otišao u 10. mj iste godine. Samim time ne znam je li problem postojao i prije i je li to uopće bitno.
Nikakvih problema nema kada dođe toplo, suho vrijeme. Vrlo rijetko se zna javiti (tipa jednom do dva puta u periodu od kraja 04. mj. pa do početka 10. mj.), ali samo ako iznimno jako i dugo pada kiša. Tada traje vrlo kratko i nakon par minuta se sve stabilizira i radi normalno.
Molim savjet, mišljenje, uputu... što da napravim i kome da se obratim da to riješi? Ima li netko iskustva ili je imao susret s opisanim. Jer svima kojima sam se do sada obratio gledaju u mene ko' da sam pao s Marsa... nikom nije jasno što se događa i najgore nitko ne zna od kuda krenuti, što pregledati...