Škoda Klub Hrvatska
Ljubitelji ŠKODA automobila

Novosti:

• Poštovani članovi, forum i web stranica  idu uskoro u rekonstrukciju te su mogući prekidi u radu sa forumom

Novosti

Poštovani članovi, forum i web stranica  idu uskoro u rekonstrukciju te su mogući prekidi u radu sa forumom

Promjena brtve glave motora

sbrbot · 17000

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

sbrbot

• Član Foruma
u: Ožujak 13, 2019, 01:36:10 poslijepodne
Miješaju mi se rashladna tekučina i ulje motora (zamjetno na priličnoj emulziji na čepu motora, ali i manjoj na čepu posude rashladne tekućine).

Dakle krećem u vlastitu zamjenu brtve glave motora (to je nekako prvi sumnjivac, mogući su i drugi ozbiljniji, ali nemojmo za sada coprati).

Treba li prethodno odspojiti akumulator? (pretpostavljam DA)
Treba li prethodno ispustiti rashladnu tekućinu? (pretpostavljam DA)
Treba li prethodno ispustiti ulje u motoru? (pretpostavljam NE)

Kod vraćanja glave motora, prema dokumentaciji vijke (10+4 komada) glave motora treba najprije namazati motornim uljem, a zatim zetegnuti s momentom od 20Nm. Jesam li ja to dobro našao?
« Zadnja izmjena: Ožujak 13, 2019, 01:52:40 poslijepodne od sbrbot »

grga22

• Član kluba
  • Član Foruma
Odgovori #1 u: Ožujak 14, 2019, 03:08:43 poslijepodne
Ak ti se miješa ulje i antifriz, pretpostavka je da ima u ulju i antifriza. Ja bih ispustio sve, a akku, manje više. Možeš i ne moraš.

Što se tiče momenta, čisto sumnjam da je tako mali. Vjerojatno, kao na svim glavama, ide postepeno, karikiram, 20 Nm + 90° + 90°. I bitan je redosljed stezanja, krećeš vjerojatno od sredine, prema vanjskima u križ. Provjeri to dobro jer je bitno.
« Zadnja izmjena: Ožujak 14, 2019, 03:10:38 poslijepodne od grga22 »

sbrbot

• Član Foruma
Odgovori #2 u: Ožujak 17, 2019, 07:54:13 prijepodne
Naravno da nisam izdržao i na kraju skinuo glavu motora pa i promijenio brtvu, to onako na parkingu (ne želim razmišljati što susjedi sad o meni misle, teški luđak, šta radi). Ajd sad ćemo vidjeti kako će se pokazati. Usput obnovio brtvljenje termostata, čišćenje leptira ventila gasa i neke druge sitnice.

Jedino netko mi je rekao da kad se očisti leptir i neki senzor tamo kod leptira da stvar treba resetirati na računalu auta jer on s vremenom kao podešava parametre paljenja kako se leptir prlja. Zvuči mi to presofisticirano za ovaj auto. Ima li netko nekakva saznanja o tome?

Sent from my SM-A750FN using Tapatalk

grga22

• Član kluba
  • Član Foruma
Odgovori #3 u: Ožujak 19, 2019, 11:03:15 poslijepodne
Netko ti je rekao dobro. Treba napraviti adaptaciju klapne.

sbrbot

• Član Foruma
Odgovori #4 u: Ožujak 20, 2019, 03:41:30 prijepodne
Ok. Ajde objasni malo što bi bila "adaptacija klapne"? Kako se to radi? Mogu li to također napraviti sam?

grga22

• Član kluba
  • Član Foruma
Odgovori #5 u: Ožujak 22, 2019, 07:59:33 prijepodne
Možeš ako imaš dijagnostiku. Treba ti VCDS i trebaš u mjernim blokovima od modula motora napraviti basic settings. Jesi već stavio glavu nazad? Jesi li je prije stavljanja dao nekome da je pobrusi?

sbrbot

• Član Foruma
Odgovori #6 u: Ožujak 23, 2019, 10:37:06 poslijepodne
Možeš ako imaš dijagnostiku. Treba ti VCDS i trebaš u mjernim blokovima od modula motora napraviti basic settings. Jesi već stavio glavu nazad? Jesi li je prije stavljanja dao nekome da je pobrusi?
Dobro sam očistio glavu da se uklone apsolutno sve nečistoće, ali je nisam dao brusiti. Ako bih je pobrusio neminovno bih skinuo dio milimetra pa bi trebalo onda to iskorigirati onim bakrenim brtvama za cilindre. Još mi je netko rekao da bi trebalo pobrusiti, ali ajd da vidimo prvo ovako. Ako ne bude valjalo, skinuti opet i pobrusiti.

tibor987

• Član Foruma
  • Škoda SUPERMAN
    • Škatula projekt
Odgovori #7 u: Ožujak 25, 2019, 06:21:31 prijepodne
Ako je vracas samo na auto sa novim dihtungom, mozes je komotno opet skinuti bez paljenja auta.

sbrbot

• Član Foruma
Odgovori #8 u: Ožujak 25, 2019, 06:51:07 prijepodne
Šta hoćeš reći, da apsolutno nikakve koristi od zamjene dihtunga bez brušenja glave motora?

tibor987

• Član Foruma
  • Škoda SUPERMAN
    • Škatula projekt
Odgovori #9 u: Ožujak 25, 2019, 10:16:05 prijepodne
Šta hoćeš reći, da apsolutno nikakve koristi od zamjene dihtunga bez brušenja glave motora?

Upravo to.

sbrbot

• Član Foruma
Odgovori #10 u: Ožujak 25, 2019, 11:20:30 prijepodne
Ne znam šta na to kaže Grga!?

Da je dobro izbrusiti glavu motora - sigurno jest, ali sad da je to baš ultimativno!? Naravno i neki drugi ljudi su mi rekli da bi trebalo pobrusiti glavu motora kako bi bila apsolutno ravna, ali nisu rekli da je to ultimativno Ja sam gledao je li ravna i po tom pitanju nije bilo greške. S druge strane, glava motora i blok motora vrlo su u bliskoj vezi i kad dolazi do eventualnog iskrivljavanja jednog (zbog velike temperature) onda, po meni, dolazi i do iskrivljavanja i kontaktne površine bloka motora ne samo glave. OK, blok je veći od glave i teže. Ali opet onda bi trebalo brusiti i blok motora da se stvar izravna.

grga22

• Član kluba
  • Član Foruma
Odgovori #11 u: Ožujak 25, 2019, 02:42:13 poslijepodne
Jesi uzeo u obzir da su glava i blok od različitog materijala? Što znači da ima drugačija termička i mehanička svojstva i samimi time se drugačije ponaša. Dihtung je od trećeg maratijala i prilagođava se i jednom i drugom. Tako da bez brušenja, ja ne bih gubio vrijeme na slaganje. Pogotovo jer je brušenje cca 300 kn.

tibor987

• Član Foruma
  • Škoda SUPERMAN
    • Škatula projekt
Odgovori #12 u: Ožujak 26, 2019, 12:15:57 poslijepodne
Ne znam šta na to kaže Grga!?

Ja sam gledao je li ravna i po tom pitanju nije bilo greške.
/quote]

Kako si gledao je li glava ravna ?

sbrbot

• Član Foruma
Odgovori #13 u: Ožujak 26, 2019, 04:57:27 poslijepodne

Ja sam gledao je li ravna i po tom pitanju nije bilo greške.
Kako si gledao je li glava ravna ?

Naravno, ništa sofisticirano, uzeo ravnalo polegnuo na glavu motora po dijagonalama i pravo i gledao ima li zazora. Ok, sad ćeš ti reći, ali postoji elektronski mikroskop koji mjeri tisućinku mm i sl. Naravno da nisam radio ništa sofisticirano. Tek se praksam.

sbrbot

• Član Foruma
Odgovori #14 u: Travanj 05, 2019, 01:43:29 prijepodne
Eto na kraju da kažem kako je operacija zamjene brtve glave uspješno obavljena i bez brušenja glave. Dakle brtvene plohe bloka i glave motora dobro su očišćene najprije žiletom, pa onda finiširano spužvicom za pranje suđa. Nova brtva postavljena, glava nasađena i zašarafljena.

I da odgovorim sam sebi, šarafi se šarafe u 3 faze; najprije svi 20Nm (2 "kile" tj. 2 mkp) bitan je redoslijed šarafljenja šarafa, o sredine prema van. Druga faza zašarafljivanje sviglh šarafa 90° i treća još 90°.

Nema zasad miješanja s uljem niti gubitka rashladne tekućine. Vidjet ćemo kako će biti u buduće.