Škoda Klub Hrvatska
Ljubitelji ŠKODA automobila

Novosti:

• Poštovani članovi, forum i web stranica  idu uskoro u rekonstrukciju te su mogući prekidi u radu sa forumom

Novosti

Poštovani članovi, forum i web stranica  idu uskoro u rekonstrukciju te su mogući prekidi u radu sa forumom

Rastavljanje i čišćenje motora

sbrbot · 10048

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

sbrbot

• Član Foruma
u: Veljača 06, 2019, 03:57:25 poslijepodne
Gledam ovaj video na Youtube:

https://www.youtube.com/watch?v=YPwneWQIqLY

I tako dobivam poriv da otvorim mašinu i kompletno je očistim!

Kad bih tako nešto i radio, što bi trebalo zamijeniti?

Frank78

• Član kluba
  • Član Foruma
Odgovori #1 u: Veljača 06, 2019, 05:06:24 poslijepodne
Sjecam se davno kad sam na svoje oci vidio kako je mehanicar prije kompletne generalke motora ispustio ulje, nalio ga dizela u karter i upalio da se motor procisti, kasnije bio cist ko suza iznutra

grga22

• Član kluba
  • Član Foruma
Odgovori #2 u: Veljača 07, 2019, 07:59:59 prijepodne
Da, ali je ključno da je to radio prije generalke.

A ako misliš otvarat motro, sve očistit i sastavljat kasnije, obavezno sve dihtunge promijenit, semeringe, karike. Dalje, ovisno o stanju, leteće i glavne ležajeve. Ako su cilindri deformirani, brišenje i klipovi novi 1. specijala. Gumice ventila i uređivanje glave, obavezno. Cca, 5000 kn ako hoće napravit kako treba i nema naknadnih troškova (brišenje, novi klipovi, dosjedi i vodilive ventila...)

sbrbot

• Član Foruma
Odgovori #3 u: Veljača 07, 2019, 08:24:19 prijepodne
Cca, 5000 kn ako hoće napravit kako treba i nema naknadnih troškova (brišenje, novi klipovi, dosjedi i vodilive ventila...)

5.000 kn investicije u taj auto je previše jer sam auto je 12.000 kn vrijednosti. To bi bila investicija koja se nikako ne bih financijski vratila. OK, naravno pitanje je šta želim. Nekako sam mislio promjena razvodnog lanca s lančanicima (30€), svih dihtunga (35€), letećih ležajeva (25€) + ruke.

sbrbot

• Član Foruma
Odgovori #4 u: Ožujak 05, 2019, 03:46:15 poslijepodne
Jučer sam bio u Dubravi u Škoda specijaliziranoj trgovini Promidon i kupio brtve glave i bloka motora te brtve ispušnih i usisnih grana. Kad sam već tamo kupio sam i lanac s lančanicima i pripadajućom brtvom. Samo još malo kad zatopli probat ću to sam zamijeniti. Lanac ne još, to prije idućeg servisa jer sam mali servis nedavno napravio, a lanac ne ronda tako jako.

Trgovac, koji očito ima dosta iskustva, me je upozorio na to da pripazim da ne pomaknem klipne cilindre jer oni ispod imaju neke nježne bakrene brtve koje se mogu pomaknuti pa tu može doći do curenja.

grga22

• Član kluba
  • Član Foruma
Odgovori #5 u: Ožujak 06, 2019, 08:20:20 prijepodne

sbrbot

• Član Foruma
Odgovori #6 u: Ožujak 07, 2019, 10:41:33 prijepodne
Pročitao sam post i odgovore. Dakle postoji mogućnost da se cilindri (plaštevi) (wet liners) pomaknu kao što se desilo ovdje i da se stvar zezne:

E sad, netko u ogovorima spominje nekakve kvačice (clamps) kojima bi se ti cilindri fiksirali da ne iskoče. Također se isti lik pita "zašto bi netko okrenuo radilicu sa skinutom glavom motora!?". Meni se ne čini posve nelogično okrenuti radilicu (štoviše mislim da sam to i vidio na nekom od YouTube uradaka) jer se trebaju i klipovi očistiti. Čitajući dalje, dotičnog lika svi su popljuvali jer je rekao da je motor sj**an sad zbog ovog i da je to sad veliki problem. Čini se da nije veliki problem nego samo treba obratiti pažnju na to i dobro postaviti cilindre da ne dođe do curenja ispod.
« Zadnja izmjena: Ožujak 07, 2019, 10:58:19 prijepodne od sbrbot »

sbrbot

• Član Foruma
Odgovori #7 u: Ožujak 07, 2019, 11:03:38 prijepodne
Spomenuta bakrena brtva ispod cilindra #3

Frank78

• Član kluba
  • Član Foruma
Odgovori #8 u: Ožujak 07, 2019, 12:02:43 poslijepodne
Nisam automehanicar ali ja bi rekao cak i da ih ne pomaknes otpustanjem glave ces brtve popustit i to ne bude brtvilo vise, to bi trebalo sve vadit i promijenit te bakrene brtve.

sbrbot

• Član Foruma
Odgovori #9 u: Ožujak 07, 2019, 02:37:58 poslijepodne
Pa normalno je da će te bakrene brtve cilindara popustiti kad se skine glava, ali isto tako brtve će se pinovo pod cilindrima stisnuti kad se stavi nova brtva glave i montira gore glave koja ih stisne. Zar ne?

Sent from my SM-A750FN using Tapatalk

Frank78

• Član kluba
  • Član Foruma
Odgovori #10 u: Ožujak 07, 2019, 05:18:11 poslijepodne
Ne ako su bakrene, tj neelasticne.

grga22

• Član kluba
  • Član Foruma
Odgovori #11 u: Ožujak 07, 2019, 05:42:20 poslijepodne
Bakar nije skroz neelastičan. Ali pomicanjem radilice će se sigurno pomaknuti cilindri, tako da to izbjegavaj. Osim ako si naumio vadit klipove, onda promijeni i brtve cilindara. Nemre to bit nešto skupo.

sbrbot

• Član Foruma
Odgovori #12 u: Ožujak 07, 2019, 05:44:41 poslijepodne
Ma nije to sigurno skupo nego vidim da tih brtvi ima 3 debljine: 0.10mm, 0.12mm i 0.14mm. E sad kad koja debljina?

Sent from my SM-A750FN using Tapatalk