Škoda Klub Hrvatska
Ljubitelji ŠKODA automobila

Novosti:

• Poštovani članovi, forum i web stranica  idu uskoro u rekonstrukciju te su mogući prekidi u radu sa forumom

Novosti

Poštovani članovi, forum i web stranica  idu uskoro u rekonstrukciju te su mogući prekidi u radu sa forumom

Anlaser problem

kruno1 · 6689

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

kruno1

• Član Foruma
u: Siječanj 20, 2018, 01:58:45 poslijepodne
Lagani klik,ne vrti.Upalio sa kablovima od prve.Pretpostavka akumulator.Kupio novi aku i par dana OK.Nakon toga
ista meta isto odstojanje.Lagani klik,ne vrti,ne pali.Valjda su sad četkice!?
Gdje se nalazi točno anlaser? Meni izgleda da je ispod filtera zraka ili..?
Kako doći do njega? Da li skidanjem kučišta filtera (ako je ispod njega) jer mi graba nije pri ruci ili bez grabe ništa?
Da li ima 4(poput favoritke) ili 2 četkice ?
Help!

kruno1

• Član Foruma
Odgovori #1 u: Siječanj 20, 2018, 02:07:52 poslijepodne
Aha,radi se o 1.4MPI combi.

grga22

• Član kluba
  • Član Foruma
Odgovori #2 u: Siječanj 20, 2018, 06:27:34 poslijepodne
Pogledaj spoj motora i getribe. Na strani motora mora bit. Najvjerojatnije sa zadnje strane, prema kabini.

kruno1

• Član Foruma
Odgovori #3 u: Siječanj 20, 2018, 06:55:43 poslijepodne
Našao ga ispod kutije od zračnog filtera,ne znam kako ga skinuti.Ima koliko vidim 3 vijka i vjerojatno su za imbus ključeve.Dva bi možda i mogao odšarafiti ali treći mislim da ne bi bez grabe pa sam odustao za danas.

grga22

• Član kluba
  • Član Foruma
Odgovori #4 u: Siječanj 21, 2018, 01:54:37 poslijepodne
Ne bi trebali biti imbusi. Morali bi biti normalni, 16 ili 17 mm. Free tip: skini klemu s akkua da ne zavaris kljuc negdje. Plus na anlaser je stalni, a zica prst debela, moze puno struje povuc.

favorit extreme

• Član kluba
  • Član Foruma
Odgovori #5 u: Siječanj 21, 2018, 06:54:32 poslijepodne
Meni nije jasno jel tebe zeza alnaser ( upalio na kablove ) ili alternator zbog čega si i drugi akumulator ispraznio.

kruno1

• Član Foruma
Odgovori #6 u: Siječanj 21, 2018, 08:40:38 poslijepodne
Anlaser,mislim.Kada dam kontakt i pokušam startati čuje se samo kratki klik.Svjetla na tabli se uopće ne smanjuju (one preostale tri lampice od početnih 9 lampice).Kada upalim bilo kratka bilo duga svjetla svijetle punim intenzitetom.Lampica od alternatora nije se palila u vožnji (dok sam ga mogao upaliti i voziti).Znači, ostaje samo anlaser.Moja pretpostavka je da su u pitanju četkice.A zašto je odmah upalio pomoču drugog akumulatora i kablova
moja pretpostavka je duplo više struje duplo jača iskra koja je nadoknadila poneki milimetar pojedenih četkica pa je uspješno ostvaren kontakt struje sa četkica na komutator od rotora anlasera.
Tako da sam vjerojatno nepotrebno zamjenio akumulator a problem je bio i još je uvjek u četkicama.
Jučer,kada nije htio vrtiti 5-6 puta izašao sam van misleči ga pogurati i tako upaliti,no nikog nije bilo pa sam probao još jednom i tada je zavrtio i upalio i došao sam bez problema doma.
Ili možda je stvar u kontakt bravi???Sada mi je pala i ta mogučnost na pamet.

kruno1

• Član Foruma
Odgovori #7 u: Siječanj 21, 2018, 09:38:23 poslijepodne
grga22, ti šarafi imaju rupe ali sa strane kako sam ih gledao nisam mogao vidjeti da li su imbusi (ili manje vjerojatno zvjezdasti).

grga22

• Član kluba
  • Član Foruma
Odgovori #8 u: Siječanj 22, 2018, 07:57:11 prijepodne
Neću tvrdit, ali skoro sam siguran da je mjenjač prišarafljen na motor običnim šarafima, Tako je na O1, O2 i novijima. E sad, baš da je na tom imbus, nekako sumnjam. Ali moguće. Provjeri da nije od nečeg drugog. I ne treba ti graba. Možeš old school, dizalica, dva drva i lezi ispod... ;)

RS Coupe

• Član Izvršnog Odbora
  • Član Foruma
Odgovori #9 u: Siječanj 22, 2018, 09:56:04 poslijepodne

RS Coupe

• Član Izvršnog Odbora
  • Član Foruma
Odgovori #10 u: Siječanj 22, 2018, 10:00:05 poslijepodne
Sliku sam posudio s neta, čisto da se vidi gdje se alnaser nalazi i gdje su otprilike šarafi.

Koliko znam šarafi su toraks.

kruno1

• Član Foruma
Odgovori #11 u: Siječanj 23, 2018, 07:17:01 poslijepodne
Hvala za sliku.Ovaj srednji vijak mi je izgledao problematičan.Znači donekle sam bio u pravu,dva vijka sam vidio da imaju rupu pa sam predpostavio sa su ili imbusi ili zvijezdasti a očito ni treči nije drugačiji iako mu ne vidim glavu kad se nalazi sa druge strane.