Škoda Klub Hrvatska
Ljubitelji ŠKODA automobila

Novosti:

Novosti

POŠTOVANI NOVI ČLANOVI, PRIJE SUDJELOVANJA U RASPRAVAMA MORATE OBAVITI PREDSTAVLJANJE U SEKCIJI NOVI ČLANOVI. HVALA !

Bliži se 30. godišnjica predstavljanja Favorita

kresimir · 438

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

kresimir

  • Predsjednik kluba
  • Član Foruma
  • *****
    • Postova: 2443
  • Škoda Rapid Spaceback Monte Carlo
u: Svibanj 15, 2017, 09:19:16 prijepodne
U srpnju 1987. godine na sajmu u Brnu, prvi put je predstavljena Škoda Favorit. Šest mjeseci kasnije je počela njena masovna proizvodnja. Kod njega je motor smješten naprijed, a bio je i prvi automobil koji koristi pogon na prednjim kotačima. Od 1990. godine proizvodio se u karavan verziji po nazivom "Škoda Forman", a godinu dana kasnije pojavljuje se verzija sa dvoje vrata kao ''pick-up''.

Favorit se dokazao kao jedan od najpopularnijih automobila u središnjoj Europi. Izvožen je u velikom broju zemalja, uključujući Argentinu, Čile, Kolumbiju, Izrael, Poljsku, Rusiju, Tursku i druge zemlje. Dizajn eksterijera i interijera je uradio talijanski dizajnerski studio "''Bertone''".

Nakon Baršunaste revolucije 1989.godine u Čehoslovačkoj, tvornici automobila nije išlo najbolje tih godina. Za riješenje problema vlada je odlučila prodati Škodu stranom investitoru. Nakon što je Wolksvagen preuzeo tvrtku, uspješno su popravljene sve mane i nedostatci Favorita. U Favoritu su urađene mnoge promijene u dizajnu i kvalitetu izrade, ali zadržavajući sve glavne karakteristike modela. 1995.godine kada je zamijenjen Felicijom, bilo je proizvedeno 783.167 vozila.